woning

Van ideale woning naar kansrijke woning, een ander perspectief

We hebben nu gekozen voor eigenbouw, maar eerder waren we minstens 2 jaar actief op de reguliere vastgoed markt met de bedoeling een bestaande woning te kopen. In dit artikel neem ik jullie mee naar deze periode en in het denkpatroon wat ons uiteindelijk leidde naar eigenbouw.

De ideale woning

In een periode van ongeveer 2 jaar hebben we meer dan 50 woningen bezocht. In het begin, toen we nog maar net de zoektocht waren gestart, was er altijd wel iets op te merken aan de woning of hadden we altijd wel een reden waarom we net niet een bod willen uitbrengen.

Zo, we hadden beslist om samen een woning te zoeken, we stelden en lijst van punten op waaraan onze ideale woning moest voldoen en we gingen op verkenning.

De grond is te klein, de indeling van de kamers ligt ons niet, er moet heel wat vervangen worden, de ligging is niet ideaal. Kortom, je kon het zo gek niet bedenken of er was wel iets wat niet op ons ideaal verlanglijstje stond.

Het bewandelen van de te hoge eisen maakte dat we prachtige kansen hebben gemist. Zo herinner ik mij nog een woning in zedelgem die echt mooi geprijsd stond en eigenlijk aan 90% van onze verlanglijst voldeed. Toch was er weer twijfel en de woning was uiteindelijk aan ons voorbij gegaan omdat een andere koper sneller kon beslissen dan wij. De gelegenheid hebben om snel te kunnen handelen zodoende een aankoop door te drukken was van doorslaggevend belang.

De kansrijke woning

Maar hoe kan je nu snel beslissen? Tenslotte is de juiste keuze maken toch zeer belangrijk? En je kan toch niet van elke woning de gebreken opsporen?

De kansrijke woning, de woning die kans maakt om onze ideale woning te worden.

Opnieuw namen we ons verlanglijstje bij de hand en begonnen na te denken over de inhoud ervan. We stelden al snel vast dat de lijst gewoon te lang was. We moesten niet langer nadenken over een ideale woning maar over een kansrijke woning. Ons focussen op de mogelijkheden en niet op de moeilijkheden.

Nu we met andere ogen naar de zaken konden kijken stelden we een rustiger verlanglijstje samen. Het was even puzzelen met prioriteiten maar een te kleine woonkamer was plots geen probleem meer omdat we een muur konden ingooien. Een klein stuk grond betekende minder werk in de tuin en de ligging, oh ja, ook dat werd ruimer. Plots zagen we meer kansen en opportuniteiten en werd de markt voor ons een stuk opener.

Ga dus op zoek naar een woning die kans maakt om je ideale woning te worden. Stel geen al te hoge eisen en maak een lijst van mogelijkheden die kunnen evolueren naar ideale omstandigheden.