blueprint

Het voorontwerp van de architect: van eerste schets tot definitief ontwerp

Om tot een definitief voorontwerp te komen ga je met je architect door een reeks schetsen en gesprekken. Als de architect je goed aanvoelt kan dit snel leiden tot een definitief voorontwerp. In dit artikel blikken we terug op onze situatie en kijken we naar de eerste schetsen die hebben geleid tot het voorontwerp.

Voorontwerp bouwheer

Nog voor het gesprek met je architect heb je je vaak al verdiept in magazines als ik ga bouwen en heb je wellicht ook al zelf een paar schetsen en tekeningen gemaakt van je ideale woning. Een niet zo éénvoudige taak, zo blijkt.

Inspiratie uit eigen streek

Zelf een goed ontwerp bedenken, zonder hulp van een architect, is moeilijk en het ontbreekt je al snel aan inspiratie.

Op sites als houzz.com vind je duizenden foto’s van mooie interieurs en indelingen en het lijkt de ideale oplossing om ideeën op te doen.

Al snel moet je echter vaststellen dat deze ruimtes onbetaalbaar zijn en te groot voor een modale gezinswoning.

Meer realistische ontwerpen behaal je door even rond te fietsen in je eigen streek. Maak er met je partner een leuke namiddag van en neem foto’s van woningen die je mooi vindt.

plan1-foto

Woning uit onze streek

De woning hierboven heeft gediend als model voor een eerste schets. Via het programma Live Interior konden we een vloerplan ontwerpen die een gelijkaardig bouwproject mogelijk zou maken.

Na deze oefening merkten we echter dat we ongeveer 20m2 bewoonbare oppervlakte verliezen door de 3 insprongen. Dat is niet zo veel maar we vonden het toch voldoende om niet verder te gaan met dit type woning.

oppervlakte

Toen we hadden besloten om elke beschikbare vierkante meter te benutten kwam de vorm van de woning vast te liggen. Het moest een rechthoekige woning worden zonder speciale hoeken en insprongen, wat ook financieel interessanter is.

Lange discussies

foto-2

Als je live Interior wat beter leert kennen dan kan je ook betere plannen maken.

Aan dit plan heb ik lang gewerkt maar we hebben er minstens even lang over gediscussieerd. Persoonlijk vond ik het een mooi plan maar zoals m’n partner terecht had opgemerkt, was het weinig functioneel.

Het toilet bevond zich in de keuken, er was geen berging voorzien en je komt direct in de keuken terecht ipv. op de gang. De wensen van m'n partner had ik uit het oog verloren, we moesten meer samenwerken om tot een goed resultaat te komen.

Voorontwerp architect

foto 2

De eerste vlugge schets van de architect liet ons inzien dat we anders moeten nadenken over ruimte, ligging en wonen. Zo merkte ook hij terecht op dat een toilet niet thuishoort in een keuken en dat we moeten nadenken over natuurlijk lichtinval en de ligging van de woning.

Hij gaf ons de opdracht een lijstje te maken met alle functies/ruimtes en hieraan een waarde te koppelen op basis van belangrijkheid.

Definitieve schets

Schets voorontwerp na bespreking

Zo gezegd zo gedaan en na wat heen en weer gepraat kwam de architect met een nieuwe schets aanzetten.

Meteen waren we blij verrast met het resultaat. Alle elementen die we eerder hadden aangekaart vonden we terug in de tekening, plus heel wat extra’s waar we niet aan hadden gedacht.

Wat ons betreft was dit meteen de definitieve schets en kon de architect aan de slag met het voorontwerp.

Definitief voorontwerp

voorontwerp

Behalve een paar afwijkingen was het voorontwerp identiek aan de definitieve schets. We hebben het even laten bezinken maar al snel hebben we onze goedkeuring gegeven waardoor de architect een finaal ontwerp kan ontwikkelen.

De weg van schets naar voorontwerp is vooral een combinatie van kennis, inzicht en waardes. De kennis en het inzicht van de architect in combinatie met de waardes van de bouwers kan zo snel leiden tot een voorontwerp waar je volledig achter kan staan.