dirkIntro

De 3 grote voordelen van een interieurarchitect

Interieur architectuur wordt vaak niet ingecalculeerd in het vrij te maken budget voor de woning. Wellicht omdat de rol van de binnenhuisarchitect nog vaak onontgonnen terrein is. Omdat we nieuwsgierig waren hebben we offertes laten opmaken door diverse interieur bedrijven. We zijn uitgekomen bij Dirk Lievens – interieurarchitect uit Roeselare en het eerste gesprek met dirk heeft ons meteen verrast, een verslag.

Vooroordeel

Een interieurarchitect onder de arm nemen is geen evidente keuze. Er heerst immers heel wat vooroordeel waardoor we niet zo snel de stap zetten, denk maar aan:

  • Is dit enkel voor de elite?
  • Moeten we dure meubels kopen?
  • Is het een nutteloze investering?
  • Kunnen we het niet beter zelf inrichten?

dirkLievens

Dit zijn allemaal terechte vragen maar na ons eerste gesprek met Dirk hebben ze een totaal andere invulling gekregen. Dirk is actief in de regio West-Vlaanderen (Izegem, Roeselare, Brugge, Knokke, Blankenberge) en Oost-Vlaanderen. Het is duidelijk dat er veel meer aan de hand is en dat interieur architectuur meer is dan alleen spelen met meubels, kleur en licht.

De 3 grote voordelen:

1: Slimme besparingen realiseren

Je zou het niet denken maar interieur architectuur biedt de mogelijkheid om te besparen op de totale kost van de woning. Aan de hand van een uitgebreid ontwerp worden namelijk slimme oplossingen bedacht die leiden tot een reductie van de kosten:

Besparing op de ruwbouw

De binnenhuis architect kan opteren om binnenmuren en ramen anders te positioneren of zelfs helemaal weg te laten om de woning open te trekken. Het interieur plan kan hierdoor invloed hebben op het budget van de ruwbouw.

lamp1

Besparing door een verstandig lichtplan
Het lichtplan onderzoekt de flow van de bewoners in de woning, hun functie en licht behoefte. Omdat er ontworpen wordt met zowel artificieel als natuurlijk licht realiseert de interieur architect een besparing door het uitsluiten van nutteloos en verloren licht.

Besparing op materiaal
De duurste materialen hoeven niet altijd de mooiste resultaten op te leveren. Creativiteit en kennis van materialen is wellicht de belangrijkste skill van de interieur architect. Dit heeft rechtstreeks een invloed op het totale budget die wordt besteed aan materiaal en meubilair.

2: Hoge focus op comfort

Naast de slimme besparingen die je kan realiseren wordt de focus even zeer gelegd op het zo optimaal mogelijk maken van het comfort voor de bewoners. Hierbij wordt nagedacht over de bewegingen die de bewoner maakt binnen de woning en het functionele aspect van de ruimte.

De zoektocht naar de ideale balans tussen de individuele beleving en de gezinsbeleving

Beweging bewoners
Hoe je je door de ruimtes beweegt en hoe de ruimtes aan elkaar zijn gekoppeld is een belangrijk element die het comfort in je woning verhoogt. De overgang van de eetkamer naar de keuken kan bv. visueel gescheiden worden door van een houten vloer over te gaan in een stenen vloer. Alle bewegingen van elke bewoner worden in kaart gebracht en de ruimtes worden hierop afgesteld.

Zo was het voor ons belangrijk dat het bureau, waar zich eventueel cliënteel kan bewegen, een aparte sfeer creëert, maar zonder dat ze de interactie met de rest van de woning verliest. De zwevende trap en haard moest dan weer het kloppend hart van de woning worden.

interieurplan1

Functionele ruimtes
Een ruimte is pas functioneel als ze ook echt voor je werkt.

Een salon die te groot is, hoe mooi ze ook is, verlaagd het comfort en de bewegingsvrijheid van de bewoners. De interieur architect denkt hier over na en tekent voor elke kamer een functioneel plan. Dit plan kan je gebruiken om vervolgens de juiste meubels te kiezen in functie van het doel van de kamer.

3: Betere interactie met de woning

Vandaag vinden we dat interieur architectuur een sleutelrol moet spelen in het verwezenlijken van de eigen woning

In interieur architectuur gaat het over de bewoners, er wordt nl. over de kleinste details nagedacht. Zo ook aan zaken die de interactie met de woning verbeteren. De binnenhuis architect voorziet elementen waar de bewoner niet direct aan denkt.

Neem bijvoorbeeld het typische kluwen van elektrische kabels in de woonkamer. Zo’n zaken worden gegarandeerd vermeden doordat het interieur plan hier rekening mee houdt. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om elke ruimte optimaal te benutten met kasten op maat.

Een binnenhuis architect onder de arm nemen lijkt kitscherig maar de specifieke kennis van de interieur architect kan heel veel praktische problemen achteraf vermijden. Je bereikt een belangrijke kostenvoordeel en het behoedt je van onverwachte aanpassingen achteraf.

Maar laat je ook goed adviseren en kies een interieur architect die bij je visie en mening past. Onze keuze viel op Dirk Lievens omdat we geloofden in z’n aanpak, smaak en ervaring.

Uiteindelijk wordt er een aangename sfeer gecreëerd waarin alles in balans is en je persoonlijkheid volledig geïntegreerd zit in je woning.