Kwadro referentie

Dubbele of driedubbele beglazing? En wat met hoogrendementsglas?

Door de constante ontwikkeling van technologieën is er een nieuwe reeks van ramen ontstaan die uw woning meer energie-efficiënt maakt. De combinatie van het frame en de juiste type beglazing bepalen de kostprijs van het raam en z’n energie-efficiëntie.

Glastypes

Glas wordt vervaardigd op basis van zand (mineralen en kalk) en soda dat tot het smeltpunt wordt gebracht dan afgekoeld en verwerkt. Afhankelijk van de gebruikte methode kunnen zo verschillende types glas gemaakt worden.

Hoe meer bewerkingen nodig zijn om het glas te vervaardigen hoe hoger de kwaliteit van het raam.

Dubbele glas

Dubbele beglazing Enkelvoudig glas is verouderd en in de meeste gevallen enkel nog geschikt voor zeer milde klimaten of bijgebouwen.

Dubbele beglazing daarentegen is tegenwoordig de standaard. Tussen 2 lagen glas is er een verzegeld luchtruimte dat het warmteverlies beperkt.

Dubbele beglazing biedt tevens een goede geluidsisolatie en zijn een must in stedelijke gebieden of woningen met uitzicht op drukke straten.

Driedubbele beglazing

Als je in een koud klimaat woont of als je ramen voor een passief woning zoekt, dan kan je driedubbele beglazing overwegen.

In vergelijking met dubbel glas spaar je 2% tot 3% op de verwarmingskosten maar hou rekening met een hogere aankoopprijs, tot wel 15% hoger. Bovendien maakt het schuifdeuren zwaarder en dus moeilijker om te schuiven.

Zowel bij dubbele als bij driedubbel beglazing heb je minder kans op condensatie.

Je hebt minder kans op condensatie omdat het vensterglas aan de binnenzijde dichter bij de kamertemperatuur aanleunt en er zo geen mistige ramen ontstaan wanneer de warme binnenlucht met het anders koud raamoppervlak in aanraking komt.

Raamleverancier KwadrO geeft enkele toelichting bij de trends en innovaties (gefilmd op batibouw).

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas is een nabewerking die zowel op dubbele beglazing als op driedubbele beglazing kan worden toegepast. Een onzichtbaar laagje metaal wordt aan de binnenzijde van de glasplaat bevestigd en de tussenruimte  wordt gevuld met een edelgas (vb argon of krypton). Dit zorgt voor een nog beter isolerend vermogen.

Hoogrendement glas is praktisch de norm geworden.

Inbraakwerend/veiligheidsglas

Je woning beveiligen tegen inbraak is een must. Je kan het de dieven moeilijker maken door inbraak vertragend glas te gebruiken.

Alle raamleveranciers vinden veiligheid belangrijk maar leverancier Kwadro gaat nog een stapje verder en biedt het ‘Safety Pakket’ aan. Een reeks van maatregelen die zowel het raamprofiel als het glas versterken en inbraak wel heel moeilijk maakt.

Zonwerend (4-seizoensglas)

In plaats van zonneschermen, die je tegen het glas plaatst, kan je opteren voor 4-seizoensglas. Deze nabewerking is vooral interessant voor woningen met grote zuid gerichte glaspartijen. Zo hou je de energie van de zon (niet het licht) tegen en hoef je in de zomer niet extra te koelen.

De extra kostprijs voor deze nabewerking is klein, zeker in vergelijking met de investering voor zonneschermen die 3 keer zo hoog kan zijn, beslis dus op tijd.

In de toekomst zullen nog meer nabewerking en types glas ontstaan, zoals glas die tevens dienst doet als zonnepaneel of de smart-window. In afwachting van deze geavanceerde technologieën kunnen we gebruiken maken van de huidige reeks aan mogelijkheden die je woning een pak efficiënter maken, zowel op vlak van energie als op veiligheid, een must voor iedere nieuwbouw of verbouwing.