trappen The Art of Stairs

Duurzame en unieke houten trappen, van klassiek tot modern

Nagenoeg elke dag van ons leven lopen wij achteloos trappen op en af. Een trap hoeft echter niet het alledaags gebruiksvoorwerp te zijn dat vele mensen voor ogen hebben. Wat de een ziet als een noodzaak, ziet de ander als een design uitdaging. Dit resulteert in prachtige trappen die het functionele overstijgen en het middelpunt van het huis worden.

Trappen zijn opvallende elementen in de architectuur. Ze zijn een van de weinige onderdelen van een gebouw die zeer functioneel, maar ook ongelooflijk stijlvol kunnen zijn. Wanneer we het ontwerp of structuur van een trap kiezen ligt de focus vooral op de vorm, de grootte, het materiaal en de stijl. De mogelijkheden zijn talrijk en er is een groot assortiment aan trappen.

Trappen in hout, nog steeds de meest trendy keuze

Een goed doordacht ontwerp trekt de visuele interesse en wordt een monument in je eigen woning.

Nog steeds bestaat het meest populaire materiaal van een trap uit hout. Niet toevallig want hout is een makkelijk en duurzaam natuurproduct.

De verscheidenheid aan details in het hout kan zowel gebruikt worden in een klassieke als moderne woning. Ze heeft daarmee een trap een compleet unieke uitstraling dan een trap in enig ander materiaal.

Innovatieve ambacht

Omdat er zo weinig ruimte is voor fouten, trappen moeten immers voldoen aan strenge bouwvoorschriften, vergt het ontwerp van een trap een zorgvuldige lay-out, nauwkeurige berekeningen, passie en innovatieve ambacht.

In onderstaand overzicht nemen we je mee door enkele typische stijlen in zowel een klassiek als modern kader. Deze trappen werden vervaardigt door het atelier van trappenmaker Luc Steels.

Authentieke klassieke trappen

De klassieke trap is zowel elegant als traditioneel en laat zich kenmerken door 4 factoren. De trapboom, de houtsoort, de trede en de balustrade.

Ambiance trap

De Ambiance trap ontleend z’n oorsprong uit de stijlperiode 1900, een periode die zich vooral kenmerkte door het combineren van verschillende stijlen door elkaar. Dit resulteert vandaag in een trap met historiserende vormgeving.

Naast de fijne afwerking, de handgedraaide balusters, is de trap vooral een weerspiegeling van de waarden van toen.

Château Nouveau

Tijdens de enorme ontplooiing van kunsten in de belle époque ontstond de nieuwe kunststroming Art Nouveau. Trappen in de Château Nouveau stijl zijn sierlijk, houden van ruimte en dwingen respect af.

Deze trap is vervaardigd uit mahoniehout en werd afgewerkt met gestileerde smeedwerk. Enorm moeilijk om te maken maar wat een prachtig resultaat.

Versailles trap

Kenmerkend voor de Versailles trap is de fijne afwerking van het gietijzerwerk in de balustrade. Het tijdloos karakter zorgt voor een naadloze integratie met woningen in pastorie of kasteelhoeve stijl.

De bloktrede van de Versailles trap, de eerste trede die breder is dan de andere treden,  draagt bij tot een meer solide uitstraling.

Minimalistische moderne trappen

Dankzij nieuwe innovatieve draagstructuren worden moderne trappen zo ontworpen en gebouwd dat een draagboom niet nodig is. De focus van het ontwerp is een modern lichte stijl met minimalistische materialen.

Bloktrap

Een eigentijdse benadering van een traditionele houten trap is de bloktrap. Een opeenstapeling van solide blokken bewerkt tot een zelfdragende structuur.

De bloktrap is beschikbaar in meerdere houtsoorten, hier werd gebruik gemaakt van iroko hout, een van nature donkerbeige houtsoort. Door z’n modern open karakter en kubistische vormen integreert de bloktrap makkelijk in elke woning. Op de foto zie je een meubelstuk onder de trap, eveneens vervaardigt uit iroko hout.

Balkentrap

De balkentrap is een variant op de bloktrap. Zeer robuust ogend met een mooie ruwe landelijke uitstraling, geschikt voor zowel een rustiek klassiek als een modern interieur.

De massief eiken balken zijn schuin op elkaar gemonteerd waardoor ze bijna gewichtloos lijken door het schijnbare gebrek aan steunpunten. Afhankelijk van het gewenste resultaat kan de balustrade gemonteerd worden op de trede of tegen de muur.

Z-trap

Luc Steels was de originele bedenker van de Z-trap, een techniek die nu overal wordt toegepast. Het is een onzichtbaar gemaakt neusprofiel. Met een neusprofiel wordt het overhangend deel aan de voorkant van de trede bedoeld.

Bij een z-trap ontbreekt dit omdat de vlakken (stootborden) tussen de treden niet verticaal maar schuin staan, en zo de letter Z vormen.

Een trap, zorgvuldig ontworpen en gebouwd, voegt waardigheid en charme toe aan het huis. De kwaliteit van de afwerking geeft karakter aan het gehele interieur van het gebouw. Een trappen bouwer die trouw is aan de kenmerken van het model, de beste houtsoorten kiest en meester is in innovatie, dat is het soort vakmanschap die je, letterlijk, in huis wilt nemen.