De stijl van de woning wordt voor een groot deel bepaald door de baksteen die je hebt gekozen. Er is heel wat keuze in gevelstenen en dat maakt het moeilijk kiezen. Naast het formaat en de textuur moet je je ook buigen over de kleur, het meest visuele karakteristiek van de baksteen…, een definitief overzicht:
In samenwerking met:
In dit dossier gaan we diverse bouwmaterialen verkennen. We doen dit met de hulp van Bouwmaterialen De Loof uit Brugge (één van de grootste handelaars in bouwmaterialen) zodat we correcte en volledige informatie kunnen verzamelen.
De voorbereiding: Hoe vind je de ideale gevelsteen en kleur?
De juiste kleur kiezen is niet vanzelfsprekend
De gevel moet bij je bouwstijl en omgeving passen en misschien moet je zelfs rekening houden met enkele bouwvoorschriften of testen die je wilt uitvoeren zoals de blowerdoortest.
Als je louter kiest op basis van een individuele steen dan kom je snel bedrogen uit. Het is beter om op verkenning uit te gaan in je buurt zodat je de steen als geheel in een afgewerkte woning kan bewonderen.
Optie 1: van bouwbedrijf naar woning
Ga langs bij een bouwbedrijf en laat je leiden doorheen hun aanbod gevelstenen. Bij bouwbedrijf De Loof in Brugge kan je een grote showroom bezoeken en krijg je advies en een rondleiding zodat je de diverse stenen kan leren kennen.

Showroom gevelstenen Bouwmaterialen De Loof
Noteer welke stenen je mooi vindt, vraag een referentielijst met adressen aan de balie en ga vervolgens langs bij de woningen.
Optie 2: van woning naar bouwbedrijf
Nog voor je een bouwbedrijf hebt bezocht rij je rond in je eigen buurt.
Ga bv. op zoek naar een recente verkaveling waar nieuwe woningen worden gebouwd en neem foto’s van de gevels die je mooi vindt.
Heb je echt gevonden wat je zocht, bel dan gerust even bij de mensen aan en vraag naar het merk en type van de baksteen.
Minpunt van deze methode is dat je niet altijd weet of je bouwbedrijf wel over deze steen beschikt. Kies daarom vooraf een bouwbedrijf met een groot aanbod aan gevelstenen.
De kleur en stijl gids
Welke kleur je ook kiest, baksteen is absoluut kleurvast.
Een baksteen is kleurvast, de kleur wordt nl. bepaald door eenvoudige minerale pigmenten die in de loop der tijden geen scheikundige verandering ondergaan.
Na verloop van tijd wordt de kleur van de baksteen meestal wel iets dieper wegens het stof (patina) dat zich onvermijdelijk op de gevel vasthecht.
1: De voeg, steen en raam
De definitieve stijl van de gevel wordt opgetrokken door een combinatie van de voeg, de steen en het raam.
De kleur van de steen trekt weliswaar visueel de meeste aandacht naar zich toe maar het is ook de voeg en het raam die richting zullen aangeven.
Van een strakke look tot een meer complexe look.
1.1: Toon-op-toon kleuren: de strakke look
Een strakke, homogene look
creëer je door een voegkleur te kiezen die bijna identiek is aan de kleur van de steen. Denk aan een licht grijze steen met een grijze voeg of een zwarte steen met een zwarte voeg.
Je kan de strakke look stevig doortrekken als je ramen kiest die eveneens meewerken met de kleur van de steen.
Zorg dan wel steeds voor voldoende afwisseling op en rond de gevel zoals grote glaspartijen, stenen, houten of metalen decoraties, complexere architecturale elementen en groen decoratie.
Zo voorkom je dat je gevel niet te ééntonig uit de hoek komt.
Kan je weinig afwisselen, kies dan voor ramen die ‘tegen’ de steen werken en contrasterend zijn. Denk aan donker blauwe ramen bij een witte gevel.
1.2: Harmonieus kleuren: de complexere look
Een volle muur, rijk aan textuur en karakter
, verkrijg je als de kleur van de steen en de voeg afwijken of als de baksteen veel kleurschakeringen en tinten bevat.
De kleurafwijkingen zorgen voor meer zichtbare patronen en lijnen wat het de meer uitgesproken, complexere look bezorgd.
De kleur van de ramen komen beter uit als ze dezelfde kleur hebben van de voeg of de steen.
2: Donker dak
We laten ons leiden door het kleur van de gevel om het kleur van het dak te bepalen. Deze komt bijna altijd beter uit als ze donkerder is dan de gevel.
Kijk maar eens rond je, je ziet zelden een dak die lichter is dan de gevel. Breng dus eerst de kleur van de gevel in kaart en denk dan na over de kleur van het dak.
3: Onderhoudsvriendelijk kleuren
Een zwarte gevel is makkelijker in onderhoud dan een witte gevel. Vuil is namelijk veel minder zichtbaar op een zwarte gevel.
Gevels met een complexe look hebben minder last van zichtbaar vuil van dan een strakke gevel. Heb je toch voor een strakke gevel gekozen en is makkelijk onderhoud belangrijk voor je, kies dan voor donkere of licht donkere gevel kleuren.
De kleuren vastleggen voor de buitenkant van je woning is niet eenvoudig, en er is ook nog het persoonlijk aspect. Wat jij mooi vindt hoeft niet meteen de smaak van je partner te zijn. Pas bovenstaande eenvoudige regels toe en je krijgt meer vat op wat echt zal werken, succes!