stukadoor

Waarom je pleisterwerken moet overlaten aan een professionele stukadoor

Bepleistering heeft een mooie fijne afwerking aan je muren en plafond in je woning. Het is een techniek die bijna als ‘kunst’ wordt beschouwd. Beslist terecht want het vereist een geoefend professionele stukadoor om deze ambacht met de nodige precisie, techniek en vaardigheid uit te voeren.

Zelf doen of laten doen?

Een perfecte binnenbepleistering is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Iemand zonder de nodige ervaring (enthousiaste doe-het-zelver) kan dit werkje danig verknoeien met alle gevolgen van dien.

Denk maar aan oneffenheden, barsten, gaten of zelfs stukken gips die afbrokkelen. Dit zorgt natuurlijk voor onnodige (extra) reparatiekosten en bovendien is het een erg arbeidsintensief werk dat ook op een veilige manier moet gebeuren.

Tenzij het een kleine oppervlakte betreft is het altijd beter om het te laten doen door een professionele pleisterwerken aannemer.  Zij beschikken over alle specifieke tools die nodig zijn om een mooi resultaat te bekomen.

In samenwerking met:

pleisterwerken Heindryckx Voor het afwerken van de binnenbepleistering van onze eigen woning hebben we gekozen voor Heindryckx, een aannemer pleisterwerken uit West-Vlaanderen.

Ze werken de woning zeer mooi af en als je op zoek bent naar een stukadoor dan raden we hen sterk aan.

De verschillende stappen tot een perfect resultaat

Men onderscheid 2 hoofdtypes pleister op basis van gips en van cementCement wordt vooral buitenshuis gebruikt en gipspleister binnen. Omdat op vochtige plaatsen (bv badkamer) de gips kan afbrokkelen wordt er daar eveneens geopteerd voor cementpleister.

De voorbereiding

In een nieuwe woning kan je aan de slag zodra de ruwbouw is voltooid. Hij of zij pleistert muren, plafonds en soms ook trappen. Het is belangrijk om te starten met een optimale ondergrond voordat het stukwerk wordt aangebracht.

Een goede voorbereiding is essentieel voor een perfect afgewerkte bepleistering

Eerst wordt er zoveel mogelijk losse stukken gips verwijderd en gaten opgevuld (bij oudere muren). Vervolgens wordt het oppervlak stofvrij gemaakt en behandeld met een mengsel van PVA lijm ( houtlijm) en water.

Deze stap heeft twee belangrijke redenen:

  • De lijm fungeert als primer op de onderlaag om minder vocht door te laten. Een onbehandeld oppervlak met een hoge zuigkracht kan het water immers uit de pleister trekken waardoor deze verzwakt en los kan komen.
  • Het helpt bij het binden van de pleister aan de ondergrond.

Een goede stukadoor houdt zijn werkplaats en materiaal steeds netjes.

Het gebruik van propere emmers en schoffels is belangrijk, het verlaagt de kans op verontreinigen in de gips en dus problemen achteraf, bovendien gaat het werk vlugger en is het overzichtelijker.

Het aanbrengen

Het mengen en aanbrengen van de pleister gebeurt tegenwoordig niet meer manueel maar met een machine. De stukadoor kan hierdoor zijn werk een heel stuk sneller en netter uitvoeren.

Het toestel wordt voorzien van watertoevoer en elektriciteit waarna er een drietal zakken gipspoeder wordt toegevoegd en de machine deze met het water mengt.
pleistermachine
Vervolgens sluit de professionele stukadoor een slang met spuit aan en verdeelt de pleister in overlappende stroken over de muur.
Daarna strijkt hij met een lange lat over het behandelde oppervlak om deze vlak te maken. De volgende stap (binnen het uur van aanbrengen )is met een schuurspons kleine oneffenheden verwijderen.

Voor een verder mooi strak resultaat alsook ter versteviging worden er hoekprofielen loodrecht aan de buitenhoeken bevestigd.

De droogtijd

De droogtijd van het stukwerk hangt af van de dikte en gebruikte samenstelling. De pleister kan immers tot 60% vocht bevatten. Om schimmels en scheuren te voorkomen moet het minstens 4 tot 6 weken drogen in een geventileerde ruimte van ongeveer 20°C. Door enkele ramen er beetje open te zetten kan de vochtige lucht naar buiten.

Er mogen geen donkere vlekken op de muur zijn want dat betekent dat er nog vocht in zit, kijk dat na.

Gipskartonplaten

De manier waarop gipskartonplaten worden geplaatst en afgewerkt is afhankelijk van het merk zoals bv Gyproc- of Knaufplaten.

Gipskartonplaten worden o.a. gebruikt bij scheidingswanden, verlaagde plafonds en wandbekleding

Gyprocplaten worden tegen elkaar op een houten of metalen structuur geschroefd. De zijden zijn afgeschuind waarbij de naden worden geplamuurd. Het is belangrijk dat de onderstructuur goed en effen is. Een geoefend klusser kan dan met de nodige vaardigheid, geduld en precisie tewerk gaan.

Een tweede meer professionele afwerking is het bepleisteren van de onderstructuur.
Er is keuze tussen twee mogelijkheden:

  • Stucanet
    Dit is een metalen net doorweven met karton. Deze wordt vooral gebruikt voor de afwerking van daken en bogen. Het is wel de duurste en meest arbeidsintensieve manier.
  • Stucplaat (merknaam gyplat)
    Deze gipsplaat kan zowel geschroefd als geniet worden. Dit maak de plaatsing niet alleen makkelijker maar ook vlotter.Oneffenheden in de onderstructuur is in tegenstelling tot Gyproc van geen belang omdat alles achteraf volledig wordt bepleisterd en effen gemaakt.
    Om diezelfde reden hoeven de panelen ook niet heel erg nauwkeurig worden geplaatst. De minder handige doe-het-zelver kan dit doen waarna de stukadoor bepleistert en afwerkt. Dit is handig en een echte aanrader!

De eerste stap naar het betere pleisterwerk is de verleiding weerstaan het zelf te doen. Laat het over aan een professioneel expert. De beste stukadoren worden aangeraden door tevreden klanten zoals familieleden, vrienden of buren. Lees de reviews en bekijk de foto’s op hun website. Een vriendelijke, professionele aanpak met oog voor netheid en afwerking voor eerlijke prijs typeert een goed vakman.